Ψυχολόγος, MSc

Βίκυ Κυριαζή

Ψυχολόγος, MSc

Είμαι απόφοιτη του Προγράμματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και η πτυχιακή μου εργασία σχετίζεται με τον κύκλο ζωής της οικογένειας και τη φάση που ακολουθεί την ενηλικίωση των παιδιών και την απομάκρυνσή τους από το σπίτι. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου, έλαβα την άδεια άσκησης επαγγέλματος Ψυχολόγου από τη Νομαρχία Αθηνών.

Στη συνέχεια ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές (Master of Science) στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, στην Ιταλία. Το αντικείμενο στο οποίο εξειδικεύθηκα είναι η ψυχολογική διαχείριση στρεσσογόνων και καταστροφικών γεγονότων. Στα πλαίσια των μεταπτυχιακών μου σπουδών, συνεργάστηκα με το Tμήμα Mεταμοσχεύσεων του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάντοβα και με την Πολιτική Προστασία της περιοχής του Βένετο.

Κατά την παραμονή μου στην Ιταλία, ολοκλήρωσα πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης στη Διαπολιτισμική Συμβουλευτική, με ιδιαίτερη αναφορά στην παιδική και την εφηβική ηλικία και συμμετείχα στην υλοποίηση αρκετών projects στα σχολεία και σε κοινωνικούς χώρους, με στόχο την ενσωμάτωση παιδιών ευάλωτων ομάδων στο σχολικό σύστημα και την υποστήριξη της σχολικής κοινότητας.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, παρακολούθησα το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Συστημική και Οικογενειακή Θεραπεία, στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων, υπό την εποπτεία της κ. Χ. Κατάκη, και ολοκλήρωσα τον κύκλο σπουδών της Συμβουλευτικής.

Έχω παρακολουθήσει πληθώρα συνεδρίων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό, από τα οποία ξεχωρίζω το πρόγραμμα επιμόρφωσης στην «Ψυχολογική στήριξη του παιδιού, της οικογένειας και της κοινότητας στην απώλεια και το πένθος», το οποίο παρακολούθησα στο Συμβουλευτικό Κέντρο της ΜΕΡΙΜΝΑΣ στη Θεσσαλονίκη (merimna.org.gr).

Υπήρξα για πέντε χρόνια στέλεχος της Ομάδας Έργου «Σχολές Γονέων» του Υπουργείου Παιδείας και υπεύθυνη εκπαίδευσης προγραμμάτων Δια βίου Μάθησης, ενώ για αρκετά χρόνια εργάστηκα ως ψυχολόγος σε προγράμματα ενσωμάτωσης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στο σχολικό περιβάλλον, υπό την εποπτεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Έχω, επίσης, μεγάλη εμπειρία ως συντονίστρια ομάδων διαχείρισης διαπροσωπικών σχέσεων και για σειρά ετών συνεργάζομαι με δημόσια ΙΕΚ, παρέχοντας διδακτικό έργο και εποπτεία πρακτικής άσκησης σε σπουδαστές.

Μια πολύ δυνατή προσωπική και επαγγελματική εμπειρία, ήταν για μένα η περίοδος που εργάστηκα για τα Παιδικά Χωριά «SOS», υποστηρίζοντας ως ψυχολόγος πεδίου τις δράσεις της οργάνωσης στον τομέα του προσφυγικού. Αμέσως μετά εργάστηκα στην οργάνωση «Κάριτας Αθήνας», ως Υπεύθυνη Πεδίου.

Το 2012 ήμουν μέλος της οργανωτικής επιτροπής του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του έργου των Σχολών Γονέων. Επιπλέον, έχω συμμετάσχει ως Disaster Psychology Specialist στο project PROMETHEUS 2014 του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2014.

Είμαι τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Διαπολιτισμικής Παιδείας και Εκπαίδευσης και εξωτερική συνεργάτις του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τα τελευταία χρόνια έχω δημιουργήσει το χώρο Ψυχολογικής Υποστήριξης & Προσωπικής Ανάπτυξης Insieme” που βρίσκεται στο κέντρο του Περιστερίου, ενώ πραγματοποιώ και συνεδρίες μέσω Skype.

Επαγγελματική εμπειρία

  • Ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη στο χώρο INSIEME στο Περιστέρι (2015- σήμερα)
  • Υπεύθυνη Πεδίου (Field Officer) στο πρόγραμμα Urban Shelters *Caritas Athens– Φιλανθρωπικό Σωματείο Καθολικής Εκκλησίας (2016-2017)
  • Ψυχολόγος πεδίου για την υποστήριξη ενηλίκων, παιδιών και εφήβων στη Δομή Ανοιχτής Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα – Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος (2016)
  • Υπεύθυνη Εκπαίδευσης στο έργο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» – Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (2014-2015)
  • Μέλος της Ομάδας Έργου «Σχολές Γονέων» – Συντονίστρια Πράξεων -Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων/ Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (2009-2014)
  • Ψυχολόγος στο Πρόγραμμα «ΔΙΑΠΟΛΙΣ» για την ψυχολογική υποστήριξη αλλοδαπών και γηγενών μαθητών – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/ Επιτροπή Ερευνών (2011-2012)
  • Επιστημονική Συνεργάτις στο Πρόγραμμα «’Ενταξη Παιδιών Παλιννοστούντων και Αλλοδαπών στο Σχολείο (Γυμνάσιο)» Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης/ Επιτροπή Ερευνών (2008-2009)
  • Σύμβουλος σε Πρόγραμμα ενημέρωσης και υποστήριξης εγκύων μεταναστριών – Κοινωνική Υπηρεσία Νοσοκομείου Reggio Emilia, Ιταλία (2006)
  • Εκπαιδεύτρια ενηλίκων για περίπου 500 ώρες, σε θεματικές σχετικές με την Ψυχολογία, την Ψυχολογία των εκτάκτων αναγκών, τις εργασιακές σχέσεις, τη διαχείριση διαπροσωπικών σχέσεων (ΙΕΚ ΕΚΑΒ, δημόσια ΙΕΚ, ΚΔΒΜ, Ερυθρός Σταυρός-Τομέας Σαμαρειτών, Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής)
  • Συμμετοχή ως Disaster Psychology Specialist (Humanitarian Team) στο project PROMETHEUS 2014 του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (Αθήνα, 11/ 2013 & 6/2014)